Temperatuurgids voor dekens
Wanneer je eens rondkijkt op stal zie je hier en daar al een deken opduiken. Stop met je af te vragen of je paard er ook een nodig heeft. Wij hebben een temperatuurgids gemaakt met de basics die wij vinden dat je moet kennen als je een deken wilt opleggen.
Het aanbod aan dekens is enorm. Voor iedere gelegenheid zijn er verschillende dekens en ze hebben allemaal verschillende eigenschappen. Om meer uitleg te krijgen over de verschillende eigenschappen kan je de vorige blogpost lezen waar we alle technische termen uitleggen. In deze blogpost focussen we ons meer op welk deken je gebruikt bij welke temperatuur.
Factoren die de temperatuur van een paard beïnvloeden
Het eerste en meest belangrijke punt van deze blogpost is dat ieder paard anders is. Net zoals mensen hebben sommige paarden het kouder dan andere. Als je 2 paarden hebt, is het mogelijk dat de ene het met een 200g deken wat aan de warme kant heeft, terwijl de andere 400g draagt. Daarnaast is het afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en het ras van het paard. Een paard dat 25 jaar is, heeft het sneller koud dan een 5-jarig paard. Een paard met ondergewicht zal ook wat extra warmte kunnen gebruiken.
De temperatuur buiten varieert enorm. In de ochtend kan het zonnig zijn en in de namiddag winderig en regen. Het is zelfs zo dat de temperatuur in de ochtend en avond 7 graden kan verschillen. Controleer daarom regelmatig of je paard het juiste deken op heeft. In de stal kan de temperatuur ook schommelen, maar dit is minder frequent dan buiten. Vergeet ook hier niet te controleren of de temperatuur met het deken nog aangenaam is.
Het is geen verrassing dat geschoren paarden het kouder hebben dan ongeschoren paarden. Zij hebben geen natuurlijke bescherming meer, dus wij moeten die voor hen voorzien. Om de juiste keuze in dekens te maken hebben we een temperatuurgids gemaakt. Dit is louter een indicatie en kan verschillend zijn voor ieder paard. Je vindt de temperatuurgids aan het einde van de blogpost.
De effecten van een te licht deken
Een oud gezegde is dat je aan de oren van je paard moet voelen, om te controleren of hij het koud heeft. Helaas is dit maar een mythe. De beste manier om te checken of je paard het koud heeft is om te voelen onder het deken. Als je merkt dat je paard plots meer begint te eten, kan dit een teken zijn dat hij het koud heeft. Dit is namelijk een natuurlijke manier om zijn metabolisme op gang te krijgen. Je kan ook merken aan je paard dat hij het koud heeft als de vacht recht staat of als bij bibbert. Doe nooit een warmer deken op als jij het zelf koud hebt. De temperatuur die wij voelen is een stuk kouder dan hoe paarden dit voelen. Een paard kan zich makkelijk opwarmen als hij het koud heeft. Toch is het aangenamer als hij het juiste deken op heeft. Voorzie ook altijd een schuilplek, dit zal hem helpen als hij het koud heeft.
De effecten van een te warm deken
Een te warm deken is gevaarlijker dan je zou denken. Paarden hebben het moeilijker om zichzelf af te koelen dan op te warmen. Je kan de signalen van een te warm deken makkelijk herkennen, het paard gaat zwaarder ademhalen en zweten. Het zweet zie je vaak achter de oren of op het lichaam. Zweet in combinatie met een deken veroorzaakt schuurplekken. Naast schuurplekken, kan dit zorgen voor huidinfecties. Een ander groot probleem van een te warm deken is dat het paard aankomt. Dit komt omdat hij geen energie moet verbruiken om warm te blijven en kan leiden tot obesitas.